zaterdag 19 september 2015

Zuinig je tuin onderhouden

Hallo allemaal!

Hier zijn we alweer met een hoop nieuwe tips om je tuin te onderhouden.



  • Gebruik een wc-rolletje (die je vanonder inknipt en toeplakt) om zaadjes te planten die nog niet meteen in volle grond mogen. Eens ze zover zijn om in de grond te mogen kan je ze met rolletje en al planten. Of gebruik een eierkarton voor verschillende zaden, sla wel telkens 1 vakje over anders staan je planten te dicht tegen elkaar. Ook het eierkarton kan zo mee de grond in.

  • Maak je eigen plantenmest: Hou koffiedrab, eierschalen en bananenpellen apart in een emmer van 5 liter en maak gaatjes in het deksel. Mix alles fijn met een staafmixer en leng aan met water. Begiet hier je planten mee. De bananenpellen beschermen je planten tevens tegen ziekten.

  • Gras en groene aanslag tussen je stenen? Overgiet het dan met azijn of gesmolten soda en wrijf dit goed in met een schuurborstel. Ook waspoeder strooien net voor het regent zou helpen.

  • Azijn is een prima onkruidverdelger. Spuit het op een zonnige dag op het onkruid zodat het goed doorbrand.

  • Laat je regenpijp in een regenton lopen. Dat water kan je gebruiken om je planten water te geven, te poetsen, ... 

  • Middeltje tegen slakken en luizen: 2 grote uien in stukken snijden, 4 teentjes knoflook fijnsnijden, 1 eetlepel cayennepeper en 3 liter (regen-)water. Alles samen goed mixen, 1 nachtje afgedekt laten staan. Daarna het mengsel zeven en in een plantenspuit gieten. Besprenkel hiermee 3 keer per week je aangetaste bloemen, planten of groenten. Doeltreffend en milieuvriendelijk. En een pak goedkoper dan dure chemische middeltjes.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten