donderdag 17 september 2015

Economisch wassen en drogen

Hallo iedereen!

Wassen en drogen, we moeten het allemaal doen. We hebben er niet altijd evenveel zin in, maar door deze geldbesparende tips hoop ik wassen en drogen toch een stukje leuker te maken.



  • Maak zelf je wasmiddel: Kook 5 liter water. Doe daar 80 gram zeep in. Je mag kiezen welke zeep. (voor lichte was kan je er ook nog 120 gram soda in doen, maar gebruik dat niet op gekleurde was). Laat 10 minuten sudderen, regelmatig roeren. Laat het afkoelen, blijf wel regelmatig roeren. Giet het in een lege fles van je vorige wasmiddel. Schud regelmatig. Laat de flessen 24 uren staan. En klaar is je eigen brouwsel. Het kan er wat raar uit gaan zien, maar dat is niet erg, het blijft bruikbaar. Gebruik een wasbol per was. 

  • Maak zelf je wasverzachter: Vul een grote fles met citroen- en sinaasappelschillen. Vul de fles verder aan met witte natuurazijn. Je kan er eventueel ook nog een paar druppeltjes citroenolie aan toevoegen. Laat dat 3 weken staan. Af en toe goed schudden. 

  • Gebruik een magnokogel in de wasmachine. Dit is een stel magneten in een rubberen bal met gaten. Dit bestrijdt de kalk en zorgt ervoor dat uw was en uw machine langer meegaan. Je kan de magnokogel gebruiken tot 65° en is verkrijgbaar in je biowinkel.

  • Uiteraard sparen we centen uit door enkel volle machines te wassen.

  • Hang je was te drogen op een wasrek. Dan blijft je droogkast werkloos en je energiefactuur laag. 

  • Donsdekens en slaapzakken kan je wassen in de wasserette, dat is een pak goedkoper dan je wasgoed naar een droogkuis te brengen.

  • Hang gedragen kleding dat niet echt vuil is buiten onder een afdakje. Zo wordt het voldoende verlucht.

  • Verkies je toch een droogkast te gebruiken, kap het condenswater dan niet weg, maar gebruik het voor andere dingen:

  1. filter dit in een koffiefilter en gebruik het in je (stoom-)strijkijzer
  2. spoel er je toilet mee door
  3. gebruik het als poetswater. Vul een emmer half en doe er dan heet water bij. 
  4. gebruik het om je terras af te schuren of buitenspeelgoed af te wassen  
  5. giet het terug in je wasmachine dan hoeft deze volgende keer minder water te nemen
  6. doe het in de condensbakjes aan je chauffage of zet het in een kommetje op de kachel

  • Als je was droog is, haal hem dan zo snel mogelijk uit de droogkast. Als de was nog warm is kan je hem kreukloos opvouwen en bespaar je energie van het strijken.

  • Als je strijkt, strijk dan eerst alles en hang het over een stoel. Als je klaar bent, haal dan je strijkijzer uit het stopcontact. Vouw pas daarna de pas gestreken was netjes op. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten